ROMANS
Sinds 2016 zijn er zes boeken van zijn hand verschenen. De boeken vallen alle onder de categorie fictie en zijn verkrijgbaar via de erkende boekhandel of via internet op sites als Bol.com, Ako.nl of Bruna .nl. Het gaat om de volgende titels, gerangschikt op jaar van uitgave.
- Eindeloze Imperfectie (2016, roman)
- Een week Pillowtalk (2017, roman)
- Voetballer in de tuin van Epicurus (2018, roman)
- De Recensent (2019, verhalenbundel)
- Het Dorp (2020, Italiaanse streekroman)
- Onder één noemer (2021, verhalenbundel rond thema autisme, i.s.m. P Dr Peter Vermeulen, Skribis België)
‘Een jongetje is met zijn vader en moeder op vakantie in Italië. Hij is precies die dag negen jaar geworden. Als ze een bergwandeling maken, gebeurt er iets vreselijks dat zijn leven blijvend zal veranderen. Zonder ouders moet hij door het leven. Hij klampt zich vast aan een stok die hij samen met zijn vader heeft gemaakt. Deze stok, waarin de voorletter van zijn naam en zijn geboortedatum zijn gekerfd, geeft hem zijn identiteit. Hij gaat voortaan als ‘A’ door het leven, gewapend met stok en een verwrongen relatie met het getal ‘negen’. Op het internaat komt hij Sandor tegen, de vriend van zijn leven………
Eindeloze imperfectie is een eigentijdse roman die gekenmerkt wordt door een afwijkende rationele en snelle vertelstijl. Verschillende thema’s komen aan bod, waaronder hebzucht, dwangmechanismen, vriendschap, opoffering en dood.
‘Een man en een vrouw belanden in een plattelandsstadje en botsen met hun auto’s op elkaar. De man gebruikt deze toevallige ontmoeting om toenadering tot haar te zoeken. De vrouw beantwoordt zijn avances met een even opmerkelijk als krankzinnig voorstel: een week pillowtalk. Zij vindt pillowtalk de meest intieme vorm van contact, intiemer nog dan seks. Het spel wordt gespeeld volgens haar regels: er mogen geen echte namen gebruikt worden en seks is uit den boze. Zij regelt een hotelkamer en eenmaal aangekomen, gaan ze bij elkaar te biecht en vertellen vertrouwelijke verhalen over zichzelf en de personen die in hun leven van grote betekenis zijn geweest. Het doel is, door open en eerlijk te zijn, de ander tot op het bot te leren kennen en erachter te komen of dat voldoende is om een relatie op te bouwen….’
‘Een week pillowtalk’ is een eigentijdse roman over onder meer ‘trots’ en ‘schaamte’ en de invloed die beide emoties uitoefenen op een leven. In hun ontboezemingen komen bijzondere personages voor die anders zijn dan ze lijken en wier levens, op een wonderlijke manier met elkaar verknoopt zijn.
‘Bro is een bescheiden jongen uit de provincie. Hij wordt opgevoed door zijn opa, omdat zijn vader en moeder daar niet toe in staat zijn. Op zeventienjarige leeftijd wordt hij profvoetballer om al na enkele wedstrijden getransfereerd te worden naar een topclub. In de grote stad komt hij erachter wat een leven in de schijnwerpers inhoudt. Er wordt in de media een beeld van hem gecreëerd waar hij zichzelf niet in herkent. Behalve zijn zaakwaarnemer lijkt niemand hem meer te geloven. Zich vasthoudend aan de werken van Epicurus zoekt hij de luwte van het bestaan. Hij kiest voor een transfer naar Italië en met een oude taxichauffeur als metgezel gaat hij op zoek naar zijn tuin van Epicurus, waar het leven in de verborgenheid en het vermijden van pijn centraal staan…
Voetballer in de tuin van Epicurus’ is een eigentijdse roman over toeval en opzet, vriendschap en liefde, verstand en misverstand, wrok en vergeving en het recept voor levensgeluk. Het boek bestaat uit drie delen, die in willekeurige volgorde kunnen worden gelezen.
In ‘De recensent’ zijn acht verhalen opgenomen, die verschillen in stijl en sfeer, maar één belangrijke overeenkomst hebben. Bij elk van de hoofdpersonen doet zich in het leven een specifiek moment of gebeurtenis voor, die een fundamentele keuze inluidt en zijn toekomst volledig op zijn kop zet.
Met ‘de recensent’ debuteert Raaijmakers als schrijver van korte verhalen, met dien verstande dat sommige van die verhalen zo lang zijn dat ‘novelle’ een toepasselijker benaming zou zijn. De vertellingen zijn soms hard, soms bitterzoet en worden gekenmerkt door verrassende wendingen, waarbij de lengte geen afbreuk doet aan de diepgang en actuele thematiek.
Van Raaijmakers verschenen eerder drie romans onder de titels ‘Eindeloze imperfectie’ , ‘Een week pillowtalk’ en ‘Voetballer in de tuin van Epicurus’.
Raaijmakers verstaat de kunst een roman te schrijven als een verhalenverteller en een verhaal te componeren als een roman. Deze bundel is daarvan de stille getuige.
‘Het dorp’ is een streekroman, die zich afspeelt in de Italiaanse Apennijnen. Sempreverde is een dorp als vele anderen, waar mensen leven in het verleden alsof de tijd heeft stilgestaan en vechten voor een toekomst. Een kleine groep inwoners onder aanvoering van een Nederlandse vrouw groepeert zich en roept zichzelf uit tot de ‘consiglio turistico’, die zich tot doel stelt het dorp nieuw leven in te blazen. Niet iedereen kan haar inbreng waarderen en allengs slaat de verdeeldheid toe. Rijk versus arm, jong en oud en progressief tegenover conservatief. Zelfs binnen de gezinnen en families ontstaat tweespalt. Enkele dorpelingen hebben zo hun eigen geheimen en muizenissen. Hun problemen verschillen niet wezenlijk van die van de stadsmensen, maar hun oplossingen wel. In al deze hectiek is de pastoor de verbindende factor, maar zelfs die draagt zijn eigen kruis. Zou het dorp een toekomst hebben en lukt het om de eensgezindheid te herstellen? Raaijmakers’ vijfde boek is deze keer een streekroman. In de eerste hoofdstukken worden kabbelend het dorp (de hoofdpersoon) en zijn bewoners geïntroduceerd. Pas daarna komt het verhaal los en ontwikkelt zich tot een roman over geheimen, liefde en loyaliteit.
Onder één noemer is een verhalenbundel over mensen met autisme.
Hoewel het hier om pure fictie gaat en de verhalen niet naar bestaande personages kunnen worden herleid, zijn de karaktertrekken en bijzonderheden van de hoofdpersonen wel degelijk aan de realiteit onttrokken. Na het lezen van dit boek zal je waarschijnlijk tot de conclusie komen dat ‘autisme’ een containerbegrip is. Je zal ontdekken dat mensen met autisme niet alleen net zo van elkaar verschillen als jij en ik, maar zelfs in dat ene specifieke wat ze verbindt, namelijk de diagnose autisme, ver van elkaar af kunnen staan.
Onder één noemer is in de eerste plaats vooral een gewone verhalenbundel, die zich op een breed publiek richt en tot doel heeft de willekeurige lezer te vermaken en te beroeren.
BIOGRAFIEËN
Cas Raaijmakers vervaardigt ook biografieën in opdracht.
Voor de onderneming Passwerk in België (een onderneming die gespecialiseerd is in het detacheren van mensen met een Autisme Spectrum Profiel) schrijft Raaijmakers op jaarlijkse basis een biografie voor de winnaar van de Passwerk Lifetime Award. Die winnaar is een persoon die zich op bijzondere en langdurige wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de autistische gemeenschap.
Een biografie is een leuk cadeau voor een jubileum, bij een afscheid of zo maar omdat het een waardevol document voor de familie is. Een eenvoudige biografie op basis van een drietal interviews en zwart-wit foto’s is al verkrijgbaar vanaf € 1.500,- excl. btw. Voor een tamelijk complete biografie van ongeveer 120 pagina’s dient u rekening te houden met een startprijs van ongeveer
€ 5.000,- excl. btw.
OVERIGE PUBLICATIES
Raaijmakers heeft in de periode 1999-2006 meer dan 50 columns geschreven over personeels- en businessmanagement, die zijn gepubliceerd in InFinance, een vakblad voor het verzekeringsintermediair.
Samen met Jos Raaijmakers schreef hij voor de bovenbouw van het HBO het leerboek “Communiceren’, dat in 2005 werd uitgegeven door Academic Service.